ДЕНЯ НА ЕВРОПА

В ДЕНЯ НА  ЕВРОПА УЧЕНИЦИ  ОТ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТЕХНИКА И СТРОИТЕЛСТВО „М. В. ЛОМОНОСОВ“ ПРЕСЪЗДАДОХА ОСВЕЩАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ В РИМ

Днес, 9 май, когато отбелязваме Деня на Европа, учениците от Професионална гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов“ се пренесоха назад във времето, за да възкресят духовността и силата на делото на Светите братя Кирил и Методий, провъзгласени за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II с апостолическо писмо Egregiae Virtutis от 30 декември 1980 г.

Възпитаниците на гимназията пресъздадоха правдиво и достоверно спора на Константин Кирил-Философ с триезичниците и освещаването на българските книги в Рим.

Акцент в историческата възстановка бе изписването на глаголицата с перо от Константин Философ,който до срещата си с триезичниците води оживен спор и с известния в ораторските си умения Йоан VII Граматик.

Подходящото автентично облекло, както и специално подбрания музикален фон от старобългарски запеви от ХIV в., добавиха тържественост и празничност при театрализирането на най-значимия момент от историята на България – появата на българската азбука и просветата на българите над другите народи.

 

Благодарение на подкрепата на г-жа Ивелина Иванова, г-жа Магдалена Трифонова, г-жа Христина Иванова, г-н Минко Минков, както и на г-н Билгин Еминов, учениците успяха да съпреживеят възлови моменти от живота на Кирил Философ, който бе представен като човек, духовник и пръв учител на българите.

В ролята на Константин Кирил-Философ се превъплъти Антон Валентинов от VIII а клас, Йоан VII Граматик – Шефкет Шефкет от ХII а клас; Логотет – Кристиян Стоянов от IХ а клас; Бащата на Кирил – Марин Здравков от IХ а клас; Майката на Кирил – Ебру Дженгис от Х а клас; Цар Михаил – Марин Здравков от IХ а клас; Първи триезичник – Георги Георгиев от IХ а клас; Втори триезичник – Теодор Тодоров от VIII а клас; Трети триезичник – Димитър Димитров от VIII а клас; Летописец – Азис Ефраим от ХI а клас.

На 23 май – в навечерието на най-големия просветен празник,  в Дом-паметник “Йордан Йовков”   предстои да се проведе изнесено събитие  на историческата възстановка.

Scroll to Top