Възпитаници, прославили името на гимназията

ЕЛЕНА ПОПОВА

ВЪЗПИТАНИЦИ – ГОРДОСТТА НА ТЕХНИКУМА ПО МЕХАНОТЕХНИКА „М. В. ЛОМОНОСОВ” – ГРАД ДОБРИЧ

ДНЕС

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ  ПО ТЕХНИКА И СТРОИТЕЛСТВО „М.В.ЛОМОНОСОВ”

През 2018 г.се навършват 77 г. от създаването на Техникума – едно от най-престижните някога училища в града, което има дълбоки корени в образователното дело. Създадено е със заповед № 3308 от 13 август 1941 г. на Министерството на търговията и промишлеността като Държавно практическо промишлено коларо-железарско училище. Името му се променя през 1950,1955, 1958, 1971,2003 г. От учебната 2017-2018 г. училището  е с ново име- Професионална гимназия по техника и строителство. Настоящото име  на училището е резултат на дълъг процес, който отразява  промените, настъпили  в развитието му през  годините.  Думата техника обединява всички професионални направления, застъпени за обучение в дългогодишната история на училището- Машинен техник, Автомобилен техник, Газов техник, Техник  по автоматизация,  Техник по електронна техника,  Компютърен техник, Електротехник.  Думата строителство  е заявката, която училището  дава пред обществото, че ще поддържа традициите на обучението  в един голям отрасъл от националната икономика, какъвто е строителния бранш.

През годините  от класните стаи излязоха над двадесет хиляди специалисти със средно специално образование, които отдаваха и отдават своите знания и умения в различни предприятия, учреждения , училища , обществени организации и други в града, областта и в страната.

Опитахме се да направим един кратък списък на най- изявените от тях, като условно ги групирахме на такива, които са продължили да учат и работят по техническите специалности и други, последвали други свои наклонности. Получи се една пъстра палитра от професии.

 1. Специалисти, свързани с техниката
 • инж. Димитър Бойков –бивш директор на ЗЕНА
 • инж. Енчо Малев – Директор и собственик на „Добруджански хляб”- АД. Фирмата му е емблематична за житницата на България-Добруджа.Ежедневно тя снабдява купувачите от цялата страна с различни видове качествен хляб. Инж.Малев е бил народен представител от 39 и 40 Народно събрание
 • инж.Иван Добрев – бивш директор на ЗЕНА и  на Акумулаторен завод „Старт”,пенсионер
 • инж. Иван Костов- /1936-2011/- директор на техникума, инспектор .
 • инж.Йовчо Мурев – завършил висше образование в бившия Съветски съюз и останал там да работи и живее.
 • инж. Йорданка Сидерова – зам.председател на ТПК”Мир”, занимавала се е с бизнес, сега е пенсионерка.
 • инж.Калчо Чукаров-учил в техникума през 1963-1967 т.Деец на БЗНС, председател на Областното ръководство, член на ПП на БЗНС. Депутат в 38-то Народно събрание, секретар на Парламентарната група на НС. Негово е предложението да се обезщетят/ макар и с компенсаторки/ лица с отнета 1/3 обработваема земя през румънското управление в Добруджа.
 • инж. Лъчезар Росенов –Завършил е ТМТ с отличие и получава новоучредената награда „Златен часовник”. Също с отличие завършва ВМЕИ София със специалност „Поддържане и експлоатация на електронно-изчислителна техника”. Работил е като Зам.директор на ЗЕНА. Основател и  Генерален директор на Българо-съветското търговско дружество „Агроавтоматика” ООД с производствени мощности в Балчик, Каварна и Кировоград/ Украйна/.,създател на фирмата „ЕОС” и други. Назначен е за председател на Времененния  изпълком на Община град Добрич /1990-1991/. Избран е за кмет на Община град Добрич през 1995 и втори мандат от 1999 г. Като ученик е учил цигулка при Йосиф Душек, бил е в състава на детския хор на Маестро Захари Медникаров. Като работещ е съавтор на изобретения.През 1998г. е избран за член на Политическия съвет на Европейските общини и региони. Това е кратка визитка за многостранната му дейност.
 • Доц.инж.Николай Фесчиев – дългогодишен преподавател във ВИМЕС гр.Русе.
 • инж.Николай К.Дуков/ Янакиев/- реализирал се като специалист в ГДР, живее в Германия.
 • инж. Стефан Баев – Внук на първия кмет на града /1879-1880/ . Работил като управител на фирма”Чистота”.
 • инж. Синтия Петрова – завършила с пълно отличие техникума, бизнесдама
 • инж. Тодорка Гологанова –възпитаничка и учителка в техникума.Пенсионерка.
 • инж.Химчо Химчев- ЕТ”Химчев”- семейна фирма за производство на работни и модни обувки в град Добрич.
 • Арх.Валентин Славов-„ Архитект с оригинален почерк и изключителен усет към детайла и колорита.”
 • Арх. Георги Михайлов – гл.архитект на град Добрич, по-късно на Балчик
  Възпитаници на техникума продължили образование и реализация в други области.
 1. Веселин Бончев- Започнал работа като нередовен,т.е. само със средно образование учител, в училището,в което се е обучавал. По задочен път завършва Полувисш институт за учители-специалисти-двегодишен.Продължава /пак по задочен път/ образованието си в СУ”Климент Охридски”, Философско-исторически факултет, специалност „Педагогика” и втора „Български език и литература”. Работил е като учител по теория и практика в Техникуаа, като училищен инспектор по професионално образование, по-късно и по средните общообразователни училища. Бил е зам.директор в ТМТ, директор на ХГ”Св.св. Кирил и Методий” от 1997- 2004 г.  Назначаван е през периода 1990-1991г.за зам.председател и председател на Временния изпълком. Избиран е за общински съветник,за зам.кмет  по направление  Образование,куртура и социални дейности – по един мандат в градската и Добричката/ селската/ община. Автор е на книги, свързани с краезнанието и родознанието. За своите заслуги като специалист и общественик е вписан  в Почетната книга под номер 3 като председател на Общинския комитет” Васил Левски” за особени заслуги  в изграждането на бюст-паметника на Апостола на свободата в град Добрич. Носител е на Почетния знак на града /2017 г./. Има и много други награди,сред които Почетното отличие „Неофит Рилски”.
 2. Драгомил Георгиев- Работил е като учител, инспектор по български език и литература, директор на ЕГ”Гео Милев”, литературен критик. Автор е на книги, свързани с обучението по литература.
 3. Д-р Красимир Иванов, бивш преподавател по психология в Педагогическия колеж.
 4. Д-р Марийка Пейчева, педагог, бивша учителка в ТМТ. Живее в София.
 5. Неделчо К.Недев- учител по физика,бивш директор на ФСГ ” Васил Левски”.

 

Журналисти

 • Атанас Пеев – Завършил ВИНС – сега Икономически университет град Варна. Автор на над 30 книги, свързани с родознанието и краезнанието, основател и председател на Дружеството на краеведите  “Отец Павел Атанасов” и Клуб „Родознание”. Главен редактор е на сб. Краезнание. Проучил е повече от 150 известни добруджански фамилии, организатор е  на родови срещи.

За творческата си и обществена дейност е удостоен със званието Почетен гражданин на Добрич/2002/. Почетен член е и на Съюза на краеведите в България и на БГФ „Родознание”. Носител е на Златна лира на СБМТД, Златно перо на СБЖ , почетния носим знак  „Дарител” на Фонд „13 века България”и на много други отличия.

Сред учредителите е на Общобългарския съюз „Добруджа”/1990/ и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва/1991/ в Добрич.

 • Енчо Господинов – военен и дипломатически кореспондент, автор на книги на български и английски език., гл.редактор на в.”Поглед”, в кръга на сътрудниците на Кристалина Георгиева.
 • Таланти
 • Ангел Ангелов –Завършил е АМТИИ –Пловдив –виола.
 • Композитор и диригент на Детска филхармония към Читалище ”Йордан Йовков”. Юнеско е обявил филхармонията за най-добър детски оркестър за 2003 г. Още като ученик в Техникума съставят трио от цигулки  с Димитър Бойков и Теменужка Николова, след това образуват струнен квартет. Участва в струнния оркестър към Читалище „Йордан Йовков-1870”,където свири първа и втора цигулка.Носител на награди. През 1976г. участва в конкурс  за написване на музикално произведение в Москва под председателството на Д.Шостакович и печели първа награда. Автор е на оперети, на пиеси за цигулка, съставител на сборник  от пиеси за цигулка и 12 пиеси за пиано.Издателство „Народна просвета” издава 20 негови пиеси по стихове на добрички автори.Преподавател   по солфеж  и музикална литература в Детската музикална школа.

Има публикации в специализирани издания. Член е на Международната организация „Те пишат за деца”,със седалище в Берн,Швейцария.

 • Ангел Атанасов – бивш управител на в. Добруджанска трибуна
 • Димитър Грозданов- художник – изкуствовед. Завършил е Художествената академия със специалност” История и теория на изкуството”. Член на СБХ. Преподавал е в Художествената академия,в Университета в Благоевград.Организатор и популяризатор на фестивали,изложби на модерното изкуство.Има самостоятелни изложби в България и в други държави,също и участие в колективни изложби,пленери и фестивали.
 • Марко Добрев – Като ученик в Техникума свири в училищния оркестър като кларнетист.Завършва Държавната консерватория със специалност фагот.Свири в операта като фаготист, от 1972 до 1976 г.е директор на Филхармонията и на Концертна дирекция, учител в Музикално училище”Добри Христов” /1976-1983/ и директор на същото/1983-2008/. Пенсионер, живее в град Варна.
 • Огнян Цеков /1947-2000/- артист в ДТ”Стоян Бъчваров”-Варна
 • Петър Петров- художник, член на СБХ, с участия в местни и национални изложби. Носител на награди от конкурси.
 • Сашо Серафимов – Завършил е Славянския университет, специалност” Социални дейности”. Дългогодишен секретар на Читалище” Йордан Йовков”,сега работи в Картинната галерия. Автор е на книги с поезия. Председател на Сдружението на писателите в Добрич и главен редактор на сп.”Антимовски хан”. Носител на награди.
 • Христо Христов- хореограф в Ансамбъл „Добруджа”. Създател е на много композиции и постановки, утвърдени по време на концерти. Носител на награди.

Офицери

 • Полк.Иван Пейчев- починал
 • Полк. Димитър Теохаров- началник на армейския ансамбъл, носител на над 20 ордена и медала.
 • Евтим Евтимов – преподавател във ВМУ”Н.Й.Вапцаров”- Варна
 • Полк. Кольо Димитров- Председател на областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
 • Красимир Д.Крайчев- завършил Военноморското училище във Варна и Генералщабната академия в Петербург.Работил в Щаба на Военноморските сили във Варна.Син на Димитър Крайчев –от първия випуск на Техникума и дългогодишен учител в него по практика./ починали/

Прокурори

 • Георги Коларов –бивш окръжен прокурор
 • Милчо Каменски

 

Майстори и други специалисти:

 • Жендо Петров – известен майстор-грънчар в АЕМО”Стария Добрич”/1941-2004/, родственик на Захари Стоянов, носител на много награди.
 • Даниел и Борислав Димитрови- часовникари
 • Здравко Жейнов –Член на Дружеството на художниците в Добрич. Работи в областта на графичния дизайн и рекламата.
 • Иван Драганчев – бизнесмен, собственик на ресторант „Рубин”- Добрич.
 • Иван Тодоров –Работил като конструктор в ЗПРК,изобретател и рационализатор, носител на четири златни медала,заедно със свои колеги и на авторски свидетелства от Института за изобретения и рационализации. Основател е през 2000 г и председател на ХобиСклуб в града.
 • Олег Темелков- завършил слаботокова електротехника.Работи във ВиК. Председател е на Дружеството на инвалидите в Добрич.

 

На срещата на бившия  V-а курс от випуск 1955-1956 г., състояла се на 24 май 2006г., Атанас Пеев казва:” Имаме право да се гордеем с успехите на всеки поотделно и на всички заедно”.

Всички завършили ТМТ в живота се проявиха като достойни хора, независимо от степента и вида на образованието си – инженери или техници, учители, журналисти, юристи, офицери,служители, хора, осъществили талантите си, с които природата ги е надарила.

„Хляб в ръцете” им дадоха и сега им дават учителите.Не е възможно, а би било  обидно, да се посочат имената  само на някои от тях,защото всички имат дял в образованието им. Затова ще отбележим имената  на онези, останали в сърцата на някои от бившите им ученици.

 

ПОЧИТ КЪМ УЧИТЕЛИТЕ

През 90-те години на XX в. около 30 процента от учителите бяха възпитаници на техникума.

 

„ ТМТ беше едно от най-реномираните  учебни заведения в града. Преподавателите ни бяха на университетско ниво.”- Атанас Пеев

В книгата си” Живот без грим” той споменава имената на инж.Христо Пенчев, инж.Димитър Иванов, инж.Добри Тодоров, инж.Никола Кудев, Теофан Димитров, Иван Карталов, Емилия Димитрова, Веселина Ловчева.

С почит и благодарност той пише за курсовата си ръководителса Олга Кефсизова, преподавател по руски език.

Статията” Признанието на учителката Олга Кефсизова” той завършва с думите: „ Обичаме те, учителко! Ти ни беше скъпа като втора майка.”

Олга Кефсизова/1903-1968/ е оставила незабравими спомени  и в друг свой ученик – Веселин Бончев. Той, заедно със свои съученици, издирили необозначения й гроб и със свои средства поставили паметник.

„ С много добри спомени съм за Иван Неделчев, мой курсов ръководител, Т.Гологанова, Лиляна Попова,инж.Станчев, Б.Кънчев, инж.В.Лазаров, О.Кефсизова, Хр.Тотева, инж.Тодоров, инж.С.Бержарова”.- Иван Тодоров,председател на ХобиСклуб, от  V „а „ курс, випуск1964г.

 

„Запазих хубави спомени за Жечка Дренска и Александър Йорданов-мои курсови ръководители, Христина Тотева, Перчемлиев, Бербенкови, Веселин Бончев, Христов, Велизарова, Мария Пейчева, М.Димова и много други „.- Коянка Кралева от IV „е” курс,1971 г.

 

„ Инж. Васил Лазаров- мой курсов ръководител и преподавател” – Д-р Красимир Иванов

 

Директори на училището през този период: Никола Цапрев, Трифон Петров, инж.Иван Костов,инж.Наум Наумов,инж.Иван Недев, инж.Добри Ганев, инж.Георги Бербенков, инж.Руско Колев, инж.Петко Нейчев, инж.Трайчо Трайков, инж.Славка Иванова, инж.Марияна Дражева.

 

ДНЕШНОТО  УЧИЛИЩЕ

Днес училището е професионална гимназия, и наред с  придобиване на средно образование,  в училището  се   придобива професионална квалификация по професии, което  дава  значителни предимства в професионалното развитие на всеки човек.

За учебната 2018/2019 година Гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов“  приема ученици след завършен седми клас в дневна форма на обучение по специалности „Компютърен техник“ с разширено изучаване на английски език и „Програмист“,  както и за обучение в дуална форма  по специалности „Мебелно производство“ и “Строителен техник“ .  Над 10 са специалностите, по които  се обучават ученици в самостоятелна форма.  В духа на съвременните тенденции за позитивна промяна в професионалното образование,  гимназията предлага на своите ученици нови възможности за израстване – обучение в дуална форма- учене чрез правене в рамките на българо-швейцарския проект „ДОМИНО“ („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) ,  стаж на реални работни места в Англия, Германия и Италия по проект „Еразъм“,  стаж във фирми от  местния  бизнес по  проект „Ученически практики“.

Със своята богата материална  база и учители,  които пазят  и развиват богатството на училището – неговите възпитаници,  Професионална гимназия по техника и строителство продължава да бъде учебна  среда, в която израстват достойни хора и граждани.

Ученици с грамоти  от състезание по електроника- 2018 

 

Ученици от специалност Компютърна  техника и технологии  участват в състезание „Мога и зная как“ – 2018

Абитуриенти- випуск 2017

Учебна практика по специалност Компютърна техника- 2017

Учебен час  в училището – новите ученически  униформи

Ученици и учители отбелязват  Трети март-  2017

Ученици на стаж в Лондон- 2017

Заключителна презентация  на ученици от училището по проект Еразъм в Дрезден- 2016 г.

 

Сертификати по проект Еразъм в Лондон 2015 г.

 

Ученици на стаж в Лондон по проект Еразъм – 2015

Ученици на стаж във фирма – Лондон- 2015

 

Ученици от училището с ученици от училище в Сесто Календе- Италия по проект Еразъм

 

Ученици на стаж по възобновяеми източници в Италия

 

 

Ползвани източници:

 

-Бешков, Л. Добруджанци в науката, изкуството и културата, книга първа,1992,с.176-за Петър Петров, с.208-за Атанас Пеев, с.222 за Енчо Господинов.

В книга втора,1999г. с.93-за  Николай Янакиев, с.152-за Димитър Грозданов, с.190 за С.Серафимов

-Пеев,Атанас- Кметовете на град Добрич, 2001г. с.69-Л.Росенов и с.73-В.Бончев

-Пеев, Атанас-Живот без грим,2006,с.91-111- за ТМТ

-Пеев,Атанас-Личности и събития,2014,с.13-за Ангел Ангелов,с.45 и с.320 за Веселин Бончев ,с.46-В.Ловчева,,с.91-Д.Теохаров, с.103-Енчо Господинов, с 189-Н.Янакиев, с.296-за V-а курс от ТМТ.

В сб.Краезнание бр.4,2004г.с.14 за Олга Кефсизова.

-Е.Попова-Есперантското движение в Добричка област,2002г,с.17-Трифон Петров

-Попова, Е.- Мои съвременници,книга 1,2002-с.49 за Ат.Пеев.

-Попова ,Е.-Мои съвременници-кн.2,2003-с.28-Драгомил Георгиев, с.109-С.Серафимов

-Попова,Е.- Мои съвременници, книга 3,2006,с.34-В.Бончев,с.54-Д.Грозданов,с.70-Христо Христов,с 110-Петър Петров

-Попова,Е. – Мои съвременници книга 4,2017,5-за Атанас Пеев,с.21-за Веселин Бончев,с.53-за Иван Тодоров

-Попова,Е.- Машинно-тракторната станция в град Добрич /Толбухин/1946-1962,с.37-инж.Добри Ганев

-Попова,Е.-Часовникарството в град Добрич от средата на XX век,2014,с.52-Даниел и Борислав Димитрови

-Попова,Е.-Майстори от АЕМО”Стария Добрич”,2004,с.26-Жендо Петров,с.21 за Д.Крайчев,с.24-Здравко Жейнов,с.52- Ташко Ташев

– Сърдечна благодарност към инж.М.Дражева  за предоставените снимки и участието й в подготовката на материала!

– Благодаря на Веселин Бончев за сътрудничеството и редактирането му!

Scroll to Top