ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ПГ ПО ТС “м. В. лОМОНОСОВ”

312 години от рождението на Михаил Василиевич Ломоносов и 82 години от създаването на Професионална гимназия по техника и строителство „М. В. Ломоносов” в Добрич бяха отбелязани днес. В приветственото си слово директорът на гимназията Юлиана Дикова пожела на учителите да продължават да градят бъдещето на училището, а на учениците да се гордеят с успехите, постигнати през годините.

Гости на тържеството бяха Красимир Николов – председател на Общинския съвет на Община Добрич, Стефан Димов – общински съветник от Община Добричка и управител на фирма „Блу Енерджи Газ“ в град Добрич, Сияна Дончева – председател на читалище „Просвета – 1940“ в село Царевец, Виолета Петкова – секретар на читалището, Николай Димитров – управител на сервиз „Гараж 88“ в Добрич.

Поздравителен адрес до гимназията изпрати Живко Желязков, зам.-областен управител на област Добрич. Сияна Дончева увери, че гимназия „М. В. Ломоносов“ ще остави незаличима  следа в облика на региона.

По повод празника учениците от учебното заведение се включиха в конкурс за есе на тема „Виртуалната реалност – шанс или заплаха“. Победителят Виктор Заблоцки от ХІІА клас представи своето есе пред съучениците си. Възпитаниците на гимназията изготвиха презентации на тема „Професии на бъдещето“. На първо място се класира Ясен Проданов от ІХА клас. В празника се включиха и ученици с рисунки на тема „Светът около нас“. Фолклорен мюзикъл изпълниха възпитаници на гимназията, които създадоха ведро и усмихнато настроение. В демонстрационни сесии представители на отделните специалности доказаха интелект, компетенции и екипност. По традиция празникът бе закрит с българско хоро. 

Гимназия „М. В. Ломоносов“ е първото техническо училище в града, създадено със заповед №3308 от 13.08.1941 г. на Министерството на търговията и промишлеността под името Държавно практическо промишлено коларо-железарско училище. През настоящата година в учебното заведение се обучават ученици в десет паралелки по специалностите „Компютърна техника и технологии“, „Програмно осигуряване“, „Електрически превозни средства“, „Промишлен дизайн“, „Оптически комуникационни системи“, „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“, „Мебелно производство“, „Машини и системи за цифрово програмно управление“. Гимназията е работила през годините по десет проекта, сред които се откроява „Еразъм+“: моето е-портфолио – виза за пазара на труда, компютърни мрежи чрез мобилност, европейска обучителна практика по възобновяеми енергийни източници, професионален опит чрез европейски стаж. През миналата учебна година се осъществи дейността по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ с ръководител инж. Гълъбина Стоянова.

Scroll to Top