16.11.2016

Новини

На 29 септември 2017г. се отбелязва Европейският ден на спорта в училище.  Събитието е част от ежегодна традиция в европейски мащаб, която за България се координира от сдружение ,,БГ Бъди активен“. Инициативата е вдъхновена от Унгарския ден на спорта в училище и води началото си от 2007г., когато 25 000 ученици от 16 унгарски училища се включват в събитието. Тази прекрасна идея, съчетала в едно забавление и спорт, достига европейско равнище и допринася за изграждане на общност и социално приобщаване чрез спортни мероприятия.

ПГ по техника и строителство ,,М.В. Ломоносов“- гр. Добрич се присъедини към традицията за отбелязване на инициативата. Учебното заведение организира с ентусиазъм, много хъс и висок спортен дух различни спортни прояви, състезания и игри, разпределени в различни дисциплини под ръководството на г-н Пейчев- учител по ФВС и г-жа Ивелина Иванова-  учител по немски език, като за добрата организация водеща роля имаха директорът инж. Дражева и класните ръководители.

 

Спортната инициатива, която се проведе  в спортен комплекс ,,Добротица’’, започна с крос и царицата на спортовете- леката атлетика, в които се включиха ученици от всички класове. След това богата спортна програма продължи с игра на народна топка в осми и десети клас, а деветокласниците изпробваха уменията си в игра на дартц. Предвидени бяха и игри на федербал, волейбол за единадесетокласниците, а истински емоции се разгоряха на футболното игрище, където в духа на фейърплея, сборни отбори от 9, 11 и 12 клас отдадоха заслуженото на цар футбол в много оспорван двубой. Спортният празник завърши с премерване на силите в дърпане на въже като първо издръжливост, воля и силен характер показаха момичетата, а след тях и момчетата, при които сборният екип на 11 и 12 клас стана безспорен победител.

Есента напомни за себе си, но времето по никакъв начин не помрачи нито настроението, нито спортният дух на гимназистите, които не пропуснаха възможността да използват цялата богата база на спортния комплекс, предлагаща чудесни условия за практикуване на различни спортни дисциплини.

Всички участници в спортните прояви получиха подарък- гривна  със символите на днешната проява, а проявилите най-впечатляващо спортно майсторство и допринесли със специални заслуги за победата на своя отбор – значки и  стимулиращи награди.

Европейският ден на спорта в училище си поставя за цел да обедини учебните заведения в цяла Европа, за да подчертае важността на физическата активност сред учениците и да ги направи по-активни и по-здрави.

Автор на текста: Михаела Стайкова